Makaleler

Bir Cilt Hastalığıyla Üniversiteli Olmak

Üniversiteye girmek bir dolu heyecan ve bazen yükle birlikte anılır. Ağır ders yükü, yeni arkadaşlar edinmek, yabancı bir yerde yaşamak... en hazır olanlar için bile bunaltıcı olabilir. Oysa kronik bir cilt rahatsızlığıyla üniversiteye girmek? Bazen ders yükünüz iki kat artmış gibi hissedersiniz....ve gelin bu durumla yüzleşelim, öğrenmeyi ne kadar severseniz sevin, kimse iki kat fazla çalışmak istemez!

Unutmamanız gereken en önemli şey cilt rahatsızlığınızın yönetilebilir olduğu ve üniversitede kalan zamanınızı etkilemeyeceğidir. Burada, üniversitede bir cilt rahatsızlığından kaynaklanan stres ve iletişim zorluğuyla uğraşırken zamanı ve günlük aktiviteleri daha verimli yönetmeye ilişkin 5 strateji sunuluyor.

Kendinizi rahat hisssettiğinizde, arkadaşlarınızla konuşun

Üniversitede kolay arkadaş edinilir. Diğer öğrencilerle geçirdiğiniz zaman, hızlı ve derin arkadaşlıklar kurulmasına olanak sağlar. Ancak bir cilt rahatsızlığınız olduğunda yeni arkadaşlarla tanışmak, kimsenin hakkında konuşmak istemediği bir sorunmuş gibi hissedilebilir. Doğru zaman olduğunu hissettiğinizde, neden bu sorunu ele almayı düşünmeyesiniz. Bazen bununla ilgili konuşmak, nelerle uğraştığınızı açıklamak ve soruları varsa arkadaşlarınıza ek kaynaklar sunmak, yeni bir destek dünyasının kapısını açabilir.1 Ancak bunu yapmak zorunda olmadığınızı hatırlatmamız gerekir. Paylaşma ya da paylaşmama kararı son derece kişiseldir ve kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız ona göre davranmanız gerekir. Pek çok kişi bir konuda öneri almak için arkadaşlarına güvenirken, birçoğu buna ihtiyaç duymaz! Üniversitede zamanınızı daha iyi geçirmek için üniversite destek sisteminden yararlanın.

Geride kalanları unutmayın

Üniversitede edindiğiniz arkadaşlardan bağımsız olarak, memleketinizde büyük bir arkadaş ve aile desteği sisteminiz olabilir. Onları unutmayın! Bu yoğunlukta, evi haftada bir aramayı kolayca atlayabilir ya da ilkokul arkadaşınızla yapmayı planladığınız görüntülü konuşmayı unutabilirsiniz. Bunların sizi en iyi tanıyan kişiler olduğunu ve sizi yıllardır desteklediğini ve biraz stresli olduğunuzda herkesten fazla anlayabileceğini hiçbir zaman unutmayın.

Daha büyük bir topluluğun bir parçası olduğunuzu unutmayın

Dünya nüfusunun yaklaşık %2-3’ünün sedeften ve yaklaşık %1’inin kronik ürtikerden yakındığını biliyor muydunuz?2,3,4,5 Bu cilt rahatsızlıklarıyla uğraşan milyonlarca kişi var. Ne kadar zor ve stresli olursa olsun, bir an durup düşünmek, bir topluluğun parçası olduğunu hatırlamak ve hatta ek destek için onlara ulaşmak, gerçekten yardımcı olabilir. Bunun için hasta derneklerine ya da online platformlara başvurabilirsiniz.

Hedefler belirleyin

Üniversitedesiniz! Üniversitenizin fantastik bir bilim bölümü ya da olağanüstü bir tiyatro grubu olabilir, katılma sebebiniz ne olursa olsun, hatırlamanıza, onlara odaklanmanıza ve gerçek dünyaya açılarak deneyimlemenize yardımcı olur. Bu yaşamınızdaki gerçekten harika bir dönemdir ve bunları hatırlamak cilt rahatsızlığınızla baş etmenize yardımcı olabilir. Okulda yapabileceğiniz uygun etkinliklerin listesini yapın ve boş bir gününüzde listenizdeki maddelerden birini deneyin! Bir bakış açısı sağlayabilir ve kötü bir günü iyi bir güne çevirebilir.

Kendinize güvenin ve en önemlisi..... eğlenin!

Cilt rahatsızlığı belirtilerini yaşayıp yaşamadığınızdan bağımsız olarak, bu belirtilerden kat kat fazlası olduğunu unutmayın. Üniversiteye girdiğiniz için gurur duyun, yaşamakta olduğunuz tüm deneyimlerle heyecanlanın ve kendinizi gerçek dünyaya açılmak için özgür hissedin ve biraz eğlenin. Spor takımları ya da tartışma kulüpleri gibi sosyal gruplara katılın. Bazen sadece bazı şeyleri aklınızdan çıkarmaya ihtiyacınız vardır ve stresiniz o kadar da büyük bir sorun gibi görünmeyecektir.

Üniversiteye geçiş (ya da yeni yıl için geri dönüş) kesinlikle stres yaratır; ancak akıllı bir planlamayla yönetilebilir. Aynı şey bir cilt hastalığıyla üniversiteye gidiş için de söylenebilir. Siz bu harika zamanın tadını çıkarırken cilt rahatsızlığınızın size engel olmamasını sağlamak için yukarıda belirtilen bazı önerilerden yararlanın

Referanslar

  1. Psoriasis and Relationships (Life with psoriasis: Relationships) https://www.psoriasis.org/life-with-psoriasis/relationships
  2. Nestle FO et al. N Engl J Med 2009; 361(5):496-509.Brezinski EA, Armstrong AW. PLoS ONE 7(4):e33486.
  3. Brezinski EA, Armstrong AW. PLoS ONE 7(4):e33486. http://www.skintolivein.com/psoriasis/psoriasis-who-is-affected
  4. Maurer M et al. Allergy 2011; 66:317-30.
  5. Zuberbier T, Maurer M. Acta Derm Venereol 2007; 87(3):196-205. http://www.skintolivein.com/urticaria/urticaria-more-common-than-you-think

Başkalarına yardım etmek: Bencilce bir davranış mı?

Daha fazla okuyun

Ürtikere karşı ben ve doktorum

Daha fazla okuyun