Makaleler

Zihin-vücut bağlantısı

Cilt ve zihin arasındaki ilişki düşündüğünüzden daha güçlüdür. Yakın dönemdeki tahminlere göre insan beyninde, vücudunuzun her noktasını hem içerden, hem de dışardan birbirine bağlayan yaklaşık 86 ila 100 milyar sinir bulunmaktadır.1 Fikir vermesi açısından söylemek gerekirse bu rakam, galaksimizdeki yıldızların sayısına neredeyse eşittir.2 Bu sinirlerden, zihninizi cildinizin her santimetrekaresine bağlayan 2.500 tanesi düşünüldüğünde, cilt hastalıkları olan insanların %40’ının, normal fiziksel belirtilerin yanı sıra duygusal ve zihinsel etkilere de maruz kalması hiç de şaşırtıcı değildir.3,4

Zihin-vücut bağlantısı, bazen gerçekten ziyade kurgu olduğu düşünülen dinamik ve çok yönlü bir olgudur. Ancak, bazı kanıtlar bunun tersini işaret eder. Öyleyse gelin, bu bağlantının ardındaki psikoloji ve biyolojiye ve bunu nasıl kendi lehinize çevirebileceğinize bir göz atalım.

“Cilt hastalıkları olan kişilerin %40'a yakınının duygusal ya da zihinsel etkilerle karşılaşması hiç de şaşırtıcı değil.”  

Psikoloji

Zihin-vücut bağlantısı hakkındaki sorular, yıllardır psikologların kafasını meşgul ediyor; zihin ve vücut ayrı mı, yoksa bir bütün mü? Ve nasıl etkileşimde bulunuyorlar?

 

“Düşünmek (akıl) kas hareketlerini (vücut) etkileyebilir ve bu da vücut ile zihin arasındaki sinerji fikrini desteklemektedir.”5

Psikologlar arasındaki hararetli bir tartışma, başlı başına zihin ve vücut bağlantısının varlığını sorgulamaktadır. Bazıları zihin ve vücudun temelde aynı şey olduklarına inanmaktadır ki buna monizm adı verilir.5 Diğerleri farklı bir yaklaşımı benimseyerek, zihin ve vücudun birbirlerinden ayrı olduklarına, fakat etkileşim kurarak, birlikte çalışabileceklerine inanmaktadırlar. Onlar, düşünmenin (zihin), kas hareketlerini (vücut) vücut-zihin sinerjisini desteklemek suretiyle etkileyebildiğini gözlemlemektedir (Kartezyen düalizm adı verilen bir fikir).5

 

Zihin ve vücut arasındaki etkileşim kolayca açıklanabilir. Günlük yaşamın doğal akışında fiziksel ve psikolojik olaylar birbirlerini etkiler ve böylece, bir etkileşim zorunluluğu doğar.6 Örneğin, duygu ve düşünceleriniz konuşma ve davranışlarınızı etkilemektedir ve bunun için de belirli bir etkileşimin mevcut olması şarttır.

Biyoloji

Vücutta bulunan çeşitli kimyasallar da bilim adamları tarafından, zihin-vücut bağlantısının arabulucuları olarak tanımlanmıştır. Bu arabulucular vücudun, adrenalinden insüline ve büyüme hormonuna kadarki tüm hormonlarından oluşmaktadır. Ayrıca östrojen ve testosteronu da duymuşsunuzdur. Her iki hormon da kanda dolaşarak vücut ve beyin çevresindeki mesajları taşır.7

Ayrıca östrojen ve testosteronu da duymuşsunuzdur. Her iki hormon da kanda dolaşarak vücut ve beyin çevresindeki mesajları taşır.”

Bazı hormonlar cildinizi az veya çok miktarda kuruluğa, kırışıklıklara veya lekelere neden olarak önemli ölçüde etkilemektedirler.8 Örneğin, östrojen, hem erkeklerde, hem de kadınlarda bulunur ve cildin kalınlığını ve nem oranını etkiler.8 Aynı şekilde testosteron da cilt sağlığına, cildi nemli tutarak çatlaklara engel olan yağ üretimini teşvik ederek katkı sağlar.8 Aynı hormonlar zihninizi de etkileyebilir; örneğin testosteronun duygu durumunu düzenlediği kanıtlanmıştır. Diğer taraftan, araştırmalar östrojenin, beynin duyguları kontrol eden bölümünü etkileyebildiğine işaret etmektedir.9,10

Bu, hormonların vücudu ve zihni nasıl etkileyebileceğiyle ilgili, kronik cilt rahatsızlıkları üzerindeki psikolojik etkiye nasıl katkı sağlayabileceklerini ortaya koyan örneklerden yalnızca birisidir. Ancak, işin içinde vücut ve zihin arasındaki çeşitli kimyasal bağlantılara yol açan çok daha fazla sayıda hormon vardır.

Yapıcı bir bağlantı

Zihin ve vücut arasındaki ilişki karşılıklıdır ve iki yönlü olarak işler. Bu düşünce, pozitif tavrın vücut sağlığını iyileştirerek, ömrü uzatabileceğini gösteren yakın geçmişteki araştırmalar tarafından desteklenmiştir.11 Benzer şekilde, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek size, cilt rahatsızlığınızın neden olduğu ruhsal güçlükleri aşmanız konusunda da destek olabilir. Bu ise sigarayı bırakmak, meditasyona başlamak, spor salonuna kaydolmak veya sadece daha sağlıklı beslenmek şeklinde yapılabilir ve vücut sağlığınıza dikkat ettiğiniz takdirde bunu, ruh sağlığınız izleyecektir.

Eğer cildiniz ve zihniniz arasındaki bir bağlantıyı fark etmişseniz ve onu yönetebilmek için fazladan desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, doktorunuzla konuşun. Sizi, ruh sağlığının yönetimine odaklanan uzman hekimlere, hemşire veya psikologlara yönlendirebilirler. Kendiniz için zihin-vücut bağlantısını araştırmanız da destek sağlayabileceği gibi, cilt rahatsızlığınızın psikolojik etmenlerini yönetmenize yardımcı olabilecek meditasyon veya yoga gibi aktivite ve çalışmalar hakkında fikir verebilir.

Vücut ve zihin arasındaki bağlantılar çok sayıda ve çeşitlidir. Bu ilişkinin varşığını keşfettikten sonra durumunuzu daha iyi kavrayarak, hastalığınız daha iyi yönetebileceğinizi ümit ediyoruz.

Skintolivein.com is sponsored by Novartis Pharmaceuticals© 2015 Novartis AG -

June 2015 / GLDEIM/AIN457A/0065

“Bu sitedeki bilgiler bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya danışınız.” Son güncelleme tarihi: 2 Şubat 2021

Referanslar

  1. Herculano-Houzel S. Frontiers in Human Neuroscience 2009; 3: 31.
  2. How many stars are there in the universe? Available at: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Herschel/... Accessed March 2015.
  3. Nerves near the surface of the skin. Available at: http://www.skin-science.com/_int/_en/topic/topic_sousrub.aspx. Accessed March 2015.
  4. Managing the psychological comorbidities of skin disease. Available at: http://www.the-dermatologist.com/content/managing-psychological-comorbidities-skin-disease. Accessed March 2015.
  5. Mind Body Debate. Available at: http://www.simplypsychology.org/mindbodydebate.html. Accessed March 2015.
  6. Dualism. Available at http://plato.stanford.edu/entries/dualism/#VarDuaInt. Accessed March 2015.
  7. Hormones. Available at: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/hormones.html. Accessed March 2015.
  8. Hormones and Your Skin: Available at http://www.dermalinstitute.com/uk/library/76_article_Hormones_and_Your_Skin.html. Accessed March 2015.
  9. O’Connor DB et al. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2004; 89(6):2837-2845
  10. Estrogen and Women’s Emotions. Available at: http://www.webmd.com/women/guide/estrogen-and-womens-emotions. Accessed March 2015.
  11. Positive Thinking Improves Health. Available at: http://www.ukm.my/umbi/positive-thinking/. Accessed March 2015.

Öz farkındalığın bilimi

Devamı