Makaleler

Teması korumak

Neden bu kadar önemli?

Gün boyunca el sıkışmak ve kucaklaşmaktan tutun da sırtınıza dostça bir vuruş veya omuza bir dokunuşa kadar pek çok anlık fiziksel temas yaşanır. Bu küçük anlar çok fazla şey ifade edebilir ve bizim başkalarının yanında rahat hissetmemize, arkadaş edinmemize ve ilişkiler geliştirmemize yardımcı olur.1
Fakat sedef hastasıysanız bu anlarda cildiniz sizi engelleyebilir.

Sedef hastalığınız fiziksel temastan kaçınmanıza neden oluyorsa canınızın sıkılması ve herkesten uzak hissetmeniz kolaydır ve cildiniz konusunda özgüveninizin zedelenmesi için tek bir kötü tecrübe yeterli olabilir.

“Sedef bulaşıcı mı?”

“Sedef bulaşıcı mı? Sedef yayılır mı? Sedefe yakalanabilir miyim?”

Sedef gibi görünür bir hastalıkta bu sorular çok sık gündeme gelebilir.

Sedef bulaşıcı olmasa da2 (fiziksel temasla yayılmaz) başkaları bunu bilmeyebilir ve birisi size dokunmaktan kaçındığında bu kırıcı ve utandırıcı olabilir. Bu başınıza geldiyse yalnız değilsiniz. Sedef hastalarının %26’sı birinin temastan kaçınmak için bilinçli çaba gösterdiği bir olay yaşamıştır.3 

Sedef başka hastalıklarla karıştırılabileceği için böyle bir durum yaşanabilir4 fakat sedefin bulaşıcı olmadığı artık bilindiğine göre,2 onun sizi diğer insanlara dokunmaktan alıkoymasına izin vermek için hiçbir neden yoktur.

“Burada anahtarın normal davranmak olduğunu düşünüyorum çünkü sedef bulaşıcı değil, bu gerçekten saklamanız gereken bir şey değil. Bu hastalıktan utanç duymanız için hiçbir sebep yok ve hastalığın utanç verici bir tarafı yok. Bu doğuştan gelen bir hastalık, kronik bir durum… hepsi bu” 

- Andrea, 30 yaşında.

Elinizi uzatın

Başkalarına elinizi uzatmak her zaman kolay değildir, özellikle de bundan bir süredir kaçındıysanız ve pratiğinizi kaybettiğinizi düşünüyorsanız. Başkalarıyla tekrar temasa geçmenize yardımcı olacak bazı önerileri aşağıda bulabilirsiniz…

  • Güçlü bir destek ağı oluşturun: Sizi tanıyan ve size ve cildinize rahatça dokunabilen kişilerden gelen destek yabancıların reaksiyonlarının etkisini bertaraf edebilir
  • Başkalarının ne düşündüğü veya yaptığı konusunda endişelenmeyin: İnsanların sedefinize nasıl bir tepki verebileceklerinden korkmak strese yol açabilir ve hiç gerek yokken temastan kaçındığınız anlamına gelebilir
  • Açık ve samimi olun: Biri size cildiniz hakkında soru sorarsa, hastalığınızı ona anlatmak gelecekte onun size ve diğer sedef hastalarına karşı davranışlarını değiştirebilir
  • Kendinizi rahatsız, üzgün veya depresif hissediyorsanız: Doktorunuzdan konuşabileceğiniz, size ihtiyaçlarınıza uygun egzersizler önerebilecek bir danışman tavsiye etmesini isteyin 

Pek çok sedef hastası için başkalarıyla fiziksel etkileşime girebilmenin önemli bir parçası sedef konusunda farkındalığı artırmaktır. Bunu yaparak sedefle ilgili yanlış kanıların üstesinden gelinebilir.

“Bana sorduklarında onlara gerçeği, sedef hastası olduğumu söylerim. Eğer bunun ne anlama geldiğini sorarlarsa onlara hastalığımdan biraz bahsederim.” 

- Andrea, 30 yaşında.

Fiziksel temas, insanların birbirine dokunması, bizi insan yapan ve bağlarımız olduğunu hissetmemizi sağlayan şeylerin önemli bir parçasıdır. Sedef hastalığınız varsa, cildinizin bu bağları kurmanızı engellemesine izin vermemeye çalışın.

Referanslar

  1. Sin MTA and Koole S. That human touch that means so much: Exploring the tactile dimension of social life. http://www.in-mind.org/article/that-human-touch-that-means-so-much-exploring-the-tactile-dimension-of-social-life. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.
  2. World Health Organization. The Psoriasis Report. http://www.ifpa-pso.org/web/page.aspx?refid=273 Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.
  3. Gupta MA, et al. Perceived deprivation of social touch in psoriasis is associated with greater psychologic morbidity: an index of the stigma experience in dermatologic disorders. Cutis 1998;61(6):339-342.
  4.  IFPA. Psoriasis is a Serious Disease Deserving Global Attention. http://www.ifpa-pso.org/getfile.ashx?cid=279366&cc=3&refid=18. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.

Sedef hastalığı ve sosyal yaşamınız

Devamı